sobota, 24 listopada 2012

Ciasto cytrynowe

Z prostych i szybkich ciast polecam ciasto cytrynowe. Lekkie i puszyste, o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Oczywiście mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą. Polecam!



Ciasto cytrynowe

Składniki na tortownicę 24cm (można użyć małej keksówki):

225g miękkiego masła lub margaryny
200g cukru (użyłam 150g)
4 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
otarta skórka z 1 cytryny
60ml soku z cytryny
210g mąki
60g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo: 
lukier lub cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z mąką kukurydzianą, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po 1 jajku, po każdym miksując ciasto około minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy po 1 łyżce mieszankę suchych składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w 175 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

SMACZNEGO!



Źródło: ciasto cytrynowe.

Akcja: "Sezon na cytrusy 2012"


2 komentarze:

  1. Witam, nominowałam Twój blog o zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazania zabawy !

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm, uwielbiam wszystko co cytrynowe... najchętniej bym sama wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...