czwartek, 21 marca 2013

Keks angielski

Keks to ciasto biszkoptowe pieczone z bakaliami w prostokątnej podłużnej formie (keksówce). Keksy był już pieczone w starożytnym Rzymie. Oprócz bakalii dodawano do nich miód i przyprawy. W Wielkiej Brytanii keks serwowany jest najczęściej z okazji Świąt Bożego Narodzenia lub na weselach. Bakalie mogą być namoczone w alkoholu, ciasto może by udekorowane lukrem. Keks zwykle podaje się bez dodatków.



Keks angielski

Składniki na jedną dużą lub dwie małe keksówki:

6 jaj
szklanka cukru
3 i 1/3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90ml mleka
50ml rumu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
200g roztopionego masła
100g rodzynek sułtańskich
200g mieszanki kandyzowanych owoców
100g wiśni kandyzowanych pokrojonych
50g żurawiny
100g siekanych orzechów włoskich i migdałów

Dodatkowo:
2 kieliszki rumu do upicia owoców

Wykonanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, następnie osączamy. Wszystkie bakalie mieszamy razem, zalewamy rumem i odstawiamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem (odkładamy 2 łyżi cukru do białek) na jasną puszystą masę. Dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy i rum i mieszamy razem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. Ciasto będzie bardzo gęste. Wlewamy masło i miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy około minuty. Pianę lekko łączymy z ciastem, na koniec do ciasta dodajemy bakalie i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej natłuszczonym papierem, pieczemy około 60-80 minut w 160 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu keks wyjmujemy z formy i studzimy na kratce, obsypujemy cukrem pudrem. 


Źródło: keks angielski.

2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...