wtorek, 9 kwietnia 2013

Kurczak pieczony w coca - coli

Danie szybkie i bardzo proste. Kurczak w glazurze z coca - coli i ketchupu. Podczas pieczenia mięso nabiera pięknego ciemnobrązowego koloru i słodkiego smaku. Polecam!



Kurczak pieczony w coca - coli

Składniki na 4 porcje:

4 porcje kurczaka (udka, podudzia, pałeczki)
przyprawy: sól, pieprz, chili
2 ząbki czosnku

Na glazurę:
szklanka coca - coli
pół szklanki ketchupu
pół szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i chili. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Glazura: colę mieszamy z ketchupem i cukrem w rondelku. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i zagęści.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy glazurą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 40-50 minut, co jakiś czas polewając mięso glazurą.  




21 komentarzy:

  1. och jak pięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje. Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. troche duzo pracy ,ale jest ok :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo? XD
      Proponuję odnieść się to tradycyjnego bigosu gotowanego 5 dni ;)

      Usuń
  3. Mogę cukier brązowy zastąpić zwykłym, białym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, zapisz się do MyTaste.pl, bo masz mnóstwo fajnych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisałam się. Dzięki za podpowiedź :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. mniam!! Ja zamiast brązowego cukru (nie miałam) dałam biały (o połowe mniej niż w przepisie) i wyszły przepyszne, takie soczyste i słodziutkie ! Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne jesli sie doda wiecej pikantnego. Wtedy jest mmm palce lizać. Raz zrobilam i teraz mąż prosi bym to powtórzyła ��

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja córcia skosztowała raz i teraz muszę robić pałeczki prawie co tydzień. Lepsze niż w KFC i McDonaldzie. Po prostu SUPER.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast cukru, gorzka czekolada

    OdpowiedzUsuń
  9. Ile ma oko soli pieprzu, czosnku i chili?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chili szczypta, soli około pół łyżeczki, pieprzu 1/4 łyżeczki.

      Usuń
  10. 4 porcje to znaczy podudzia udka pałeczki - wszystkiego po 4 kawałki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być 4 udka podzielone na pałeczki i podudzia.

      Usuń
  11. Piecze się bez tłuszczu??? Nic na spód brytfanki? I czy piec pod przykryciem, czy bez??

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczemy bez tłuszczu i bez przykrycia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Można piec z ryżem na spodzie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez ryżu, mięso polewamy w czasie pieczenia glazurą.

      Usuń
  14. Może być pierś z kurczaka zamiast pałek? :) Zmienia się jakoś czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec pierś, pieczemy krócej - 30 - 40 min w zależności od wielkości filetów.

      Usuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...